Tajó tanya

Kiskunmajsa, Tajó tanya

Az Éleltjel Alapítvány 2007-ben táborhelyet vásárolt Kiskunmajsa Tajó tanyán, melynek korszerűsítésével, belső kialakításával lehetővé vált az intézmény fogyatékkal élő  tanulóinak folyamatos táboroztatása.

Az épület korábban tanyai iskolaként funkcionált, de évtizedek óta elhanyagolt, leromlott állapotban volt. Iskolánk korábbi igazgatójának, Juhász Imrénének köszönhetően, - akinek a szülei vezették korábban az iskolát, - lehetőséget kaptunk a Kiskunmajsai Önkormányzattól az épület jelképes összegű bérlésére.

Megkezdődött az ingatlan felújítása, melyhez először  a Kiskunmajsai Önkormányzat nyújtott segítséget.  Az alapítvány pályázatokból, támogatásokból biztosította, hogy évről évre egyre korszerűbb, rendezettebb legyen az épület, valamint a hozzá tartozó udvarrész. Nagy segítséget nyújtottak a felújításhoz az intézmény pedagógusai, tanítványai valamint a szülők is, akik nem kevés élő munkával, anyagi ráfordítással biztosították, hogy a volt iskolaépület ismét lakhatóvá váljon. A rengeteg munkának és anyagi befektetésnek köszönhetően indokolttá vált az épület saját tulajdonba vétele, 2007-ben.

A táborhely vásárlásával célunk volt,  hogy az általuk támogatott intézmény  fokozott gondoskodásra és segítésre szoruló tanulói nyaranta nyugodt, kényelmes és kellemes körülmények között pihenhessenek. Emellett lehetőséget nyújtsanak olyan speciális foglalkozásokra, fejlesztő tevékenységekre, melyek az anyaiskolákban folyó munkát hasznosan képesek kiegészíteni. Tajón a jó levegő, a tágas udvar, az erdős- ligetes környezet, a nyugodt természeti körülmények ezt a célt jól szolgálják.
Alapítványunk az   épületrészt jól kihasználva egy turnusban 25-30  tanuló pihenését tudja biztosítani nevelői irányítás mellett.
Kiemelt támogatók segítségével (DSB Charity, HungaroControl Zrt) a közelmúltban korszerű fűtési rendszer épült ki a táborhelyen.  A fűtést, főzést tartályos gázzal biztosítjuk. Ezzel lehetővé vált, hogy a  tábor  a nyári hónapokon túl az őszi, kora tavaszi hónapokban is biztosítsa a tanulók szabadidejének szervezett eltöltését.

A felújítás az elmúlt években, támogatóinknak köszönhetően, nagy lépésekben haladt. Sor került az épület  tetőzetének javítására, cseréjére, az ingatlan külső-és belső tatarozására, hálótermek padozatának cseréjére, udvari fajátékok felszerelésére, valamint  korszerű,  higiénikus vizesblokk  kialakítására. 2014-ben a konyha, 2015-ben a főépület vizesblokkja újult meg, és a tanári háló burkolatának cseréjére került sor.

A táborhely értékét tovább növeli, hogy számos értékes látnivaló található a környéken (Ópusztaszer, Szeged, Mártély, Csongrád, Kalocsa, Kiskunmajsa, Kiskunhalas, Mórahalom stb.) ahol a tanulók megismerhetik a kulturális örökségeket, népi hagyományokat, természeti értékeket. A városban, főként lakótelepen élő gyermekek számára maradandó élményt nyújt a tanyai környezet, a vidéken élő emberek életformája, a növény-és állatvilág, melyet lakókörnyezetükben nem tudnak megtapasztalni.

2010-ben lehetőséget kaptunk arra, hogy forrásmunkát biztosítsunk Gszellmann Ádám: "Sűrűtajó iskolája" című könyv elkészítéséhez, melyet a kiskunhalasi Thorma János Múzeum adott ki. Nagy büszkeséget jelent számunkra, hogy közreműködésünkkel megjelenhetett ennek a régi épületnek a története, és ma már ismét gyermekzsivaj tölti be a volt iskolát.

A csodás tábor kialakítása megérte a fáradtságot, hiszen minden nyaraló csoport úgy indul haza a táborból: Mikor fogunk újra visszajönni? Szeretünk, Tajó!