Aktuális

 • 30
  JÚN 2018
  Snoezelen terápia
  Új eszközökkel gazdagodott a Snoezelen terápiás szoba
 • 31
  MÁJ 2018
  Mini Speciális Olimpia az AISB-ben a Budapest XVIII. Kerületi SOFI részvételével
  Közös játék, sport és kézműves program, Mini Speciális Olimpia megrendezésére került sor az International School of Budapest szervezésében a SOFI tanulóinak részvételével
 • 26
  ÁPR 2018
  Mezítlábas ösvény a SOFI-ban
  Az Életjel Alapítvány szervezésében mezítlábas (Kneipp) ösvény kialakítására került sor a SOFI-liget iskolaudvaron. A munkálatokat a Ford Alapítvány 70 munkatársa végezte
 • 25
  ÁPR 2018
  Integrált sportnap a SOFI-ban
  Nagysikerű integrált sportnapot tartottak a SOFI és az AISB diákjainak részvételével
 • 18
  ÁPR 2018
  Szülőklub 2018
  A Szülőklub áprilisi előadója volt Milanovich Dominika, a TASZ Egyenlőségprojekt munkatársa
 • 31
  MÁR 2018
  Legjobb dolog a táborozás
  Az Életjel Alapítvány nyaranta három alkalommal szervez táborozást a szervezet tulajdonában lévő táborhelyen, Kiskunmajsa Tajó tanyán. A diákok számos élménnyel gazdagodva térnek vissza a nyaralásról
 • 28
  MÁR 2018
  Környezetvédelmi játszóház
  Az Életjel Alapítvány 20. alkalommal szervezett környezetvédelmi játszóházat a Budapest XVIII. Kerületi SOFI diákjainak
 • 15
  OKT 2017
  Mezítlábas sétány
  Mezítlábas sétány kialakítását tervezzük
 • 6
  OKT 2017
  Auchan önkéntesek
  A Soroksári Auchanból érkezett önkéntesek szépítették iskolánkat
 • 20
  JÚN 2017
  BMM képességfejlesztő módszer
  Akkreditált képzésen vettek részt a SOFI pedagógusai az Életjel Alapítvány támogatásával
Family

Szülőklub

Érdekes programokkal, tanulságos találkozókkal és előadásokkal Önt is várja szülőklubunk.


Location

Iskola

Látogassa meg az alapítványunk által támogatott iskola weboldalát!

www.sofi.hu


Snoezelen terápia

2014. október hónapban átadásra került a XVIII. kerületi SOFI Sofi-liget iskolaépületében az autizmus spektrum zavarokkal küszködő tanulók számára kialakított Snoezelen terápiás szoba, melyhez a szükséges forrást a Flextronics International Kft adományozta.
Az intézmény gyógypedagógusainak régi vágya volt, hogy a rászoruló tanulók speciális fejlesztéséhez a Snoezelen terápiát is alkalmazzák. Az átadás óta a fejlesztő szoba teljes kihasználtsággal működik. A gyermekek, szülők örömmel fogadták a különleges technikai adottságokkal rendelkező helyiséget, melyet "Csoda-kuckónak", vagy "Nyugi-szobának" is neveznek a diákok.

Milyen célt szolgál a Snoezelen terápia?

Az autizmus a társas kapcsolatok, a kommunikáció zavara és a viselkedés-szervezés rugalmatlansága. Ezek hátterében központi idegrendszeri problémák állnak. Az autista gyerekeknél érzékelési és ingerfeldolgozási nehézségek figyelhetők meg. Az átlagtól különböző érzékelési stílusok és tapasztalatok jellemzik az autista személyeket, számukra nagyon fontosak a szenzoros területekre fókuszáló terápiák, mint a Snoezelen terápia is.
 
A Snoezelen terápia egy Hollandiában kidolgozott program értelmileg  akadályozott, autista, halmozottan fogyatékos gyermekek részére. Lényege, hogy az érzéki észleletet serkentsék különféle ingerek (fény, hang, aroma, tapintás) nyújtásával.   Az autista, értelmileg akadályozott fiataloknak korlátozott lehetőségük van  környezetük megismerésére, öntevékeny felfedezésére. Nehézségeiket tovább súlyosbítja a kommunikációs gát fennállása. A terápia során akusztikus, vizuális, taktilis és vesztibuláris csatornákat használva történik az érzékelő rendszer sokoldalú stimulálása, speciális környezetben (fény- és aromaterápiás eszközök,   hang- illetve fénytechnikai berendezések ,  vízoszlop,   mélynyomó, tapintóelemekkel díszített faliszőnyeg, sólámpa, párologtató lámpa, fénygömb).
A saját  test  megtapasztalását,  taktilis  és kinesztetikus  ingerek biztosítását segíti elő a vízágy és a babzsák-fotelalkalmazása.


A Snoezelen terápia során fejleszthető: hallás, ízlelés, szaglás, tapintás, szem-kéz koordináció, ok-okozat kapcsolatának felismerése, kommunikáció, pihenés, passzív stimuláció, szabadidő, játék. Olyan körülmények között fejleszti a gyerek érzékszervi észlelését, hogy a tanulás jelleg egyáltalán nem kerül előtérbe. A hallás, szaglás, ízlelés, tapintás és a kommunikáció területén hozhat javulást. Eredményei: a gyermek ellazul, csökken az agresszivitása, jó hatással van a hiperaktív gyerekekre, akik ezáltal kreatívabbak lesznek,  mindez pozitív hatással van   a   tanulási helyzetekre is.  


Flextronics díjátadó ünnepség a SOFI-ban: Városkép 2014.10.29
 
Flextronics díjátadó ünnepség a SOFI-ban:  Városkép 2014.10.

http://www.bp18.hu/video.1402.terapias_szoba_a_gyermekeknek_.htmlbottom